Predstavljanje knjige "Zločini u Crnoj Gori" Borisa Marinovića

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

UTORAK, 16. aprila 2019. godine, sa početkom u 19:00 sati

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuje predstavljanje knjige

 

ZLOČINI U CRNOJ GORI

autora Borisa MARINOVIĆA

 

 

Učestvuju:

prof. dr Velimir RAKOČEVIĆ, profesor na Pravnom fakultetu

mr Vasilije KNEŽEVIĆ, advokat

Zdravko BEGOVIĆ, advokat  i

autor

 

Medijatorka:

Vesna ŠOŠKIĆ

 

 

Boris Marinović (Sarajevo, 1964), advokat.

Pravni fakultet završio je u Podgorici.

Prije upisa u advokatski red Crne Gore, obavljao je poslove rukovodioca Direkcije za imovinu i bio glavni i odgovorni urednik časopisa o nasilju, zločinu i kazni “Justicija”.

Autor je knjige “Droga u sudskoj praksi”.

 

 

 

“Kriminologija je nauka koja se bavi ubistvima, ali i drugim oblicima kažnjivih djela, što je upravo tema ove knjige koja, u prvom dijelu govori o uzrocima kriminala ili o prirodi čovjeka. Međutim, kako je u pitanju nauka o zločinu, jasno je da se njome ne bave samo pravnici, već i pisci, psihijatri, filozofi, sociolozi...

Naime, činjenica je da su uzroci kriminaliteta neposredno povezani i sa ličnošću i osobinama čovjeka, pa je jasno da je za objašnjenje ove pojave neophodna pomoć svih poznavalaca ljudske prirode. Stoga su u prvom dijelu knjige i navedeni ne samo istaknuti kriminolozi: Hentig, Suterland i drugi, već i ključne postavke Ničea, Frojda, Froma, Andrića o prirodi čovjeka koji je, uostalom, kao učinilac i ključ za razumijevanje samog zločina. Sve je, naravno, potkrijepljeno i primjerima, jer učenje na “slučajevima” ničim ne može biti zamijenjeno.

Drugi dio su konkretni primjeri zločina iz sudske prakse koji su potresli Crnu Goru. Svi oni su izvršeni u nekoj simbiozi alkohola, droge, afekta ili kriminala, a odnos između njih nije dovoljno razjašnjen u kriminologiji…” – kaže u Uvodu knjige autor Boris Marinović.