MEĐUNARODNI DAN PLANETE ZEMLJE

Međunarodni dan planete Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje, Planinarski savez Crne Gore će u ponedeljak, 22. aprila, organizovati promociju planinarskih knjiga-vodiča: „Planinama Crne Gore CT-1“, „Primorsko-planinarska transverzala Orjen-Lovćen-Rumija“ i „VIA Dinarica“, u JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ u Podgorici, sa početkom u 19h.

Međunarodni dan planete Zemlje se obilježava 22. aprila. Tim povodom se širom svijeta organizuju različite manifestacije i akcije koje imaju za cilj očuvanje životne sredine i promjenu ekološke svijesti. Ovaj dan je prvi put obilježen 22. aprila 1970. godine u Sjedinjenim Američkim državama, a službeno je prihvaćen kao Dan planete Zemlje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, koja se održala 1992. godine u Rio de Ženeiru.

Porast broja stanovnika i povećanje industrijalizacije su doveli do zagađenja vazduha, vode, zemlje i nestanka brojnih biljnih i životinjskih vrsta. S toga nam Dan planete Zemlje, služi kao podsticaj u stvaranju što boljih uslova za održivi razvoj, očuvanje bioloških raznovrsnosti, zaštiti prirodnih resursa, uklanjanju faktora koji štetno utiču na klimatske promjene i dr.

 Obilježavanjem ovog dana, Planinarski savez Crne Gore želi pomoći ljudima da uspostave kontakt sa prirodom i ukaže na važnosti očuvanja životne sredine.