Predstavljanje "Memoara" prota Mihaila Borozana

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica,

SRIJEDA, 13. marta 2019. godine, sa početkom u 19:00 sati

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumović Podgorica organizuju predstavljanje knjige

 

MEMOARI

prota Mihaila BOROZANA

 

 

Učestvuju:      

Slobodan Bobo ČUKIĆ, publicista

Ljubo MUDREŠA, književnik, novinar i

Nikola BOROZAN, priređivač

 

AutorMemoaraprotoMihailoPerovBorozanjerođen 1900. uBokovupored Cetinja, aumro 1982. godinenaCetinju. Memoare je pisao 1976-77. i u njima obuhvata period od svog djetinjstva do 1944. Bioje, izmeđuostalog, učesnikBožićnogustanka, štoiopisujeuovojknjizi. Tu govorikakoje, zajednosocemi rođacima, nakonneuspjelogustanka, zatvorenuBogdanovomkraju. Opisuje zatim periodtzv. bijelog terora, kada je, između ostalog, s porodicom bio zatvoren u jednoj kući u selu zbog toga što mu je brat bio komita. Kasnije je završio gimnaziju, pa upisao bogosloviju na Cetinju i potom postao svještenik.

Prota Mihailo opisuje događaje 12. jula 1941, segmente ustanka 13. jula, kao i niz drugih događaja, završno sa oslobođenjem Cetinja u novembru 1944. Pritom ispoljava antifašistički senzibilitet i s ponosom govori o ličnom doprinosu sprječavanju sukoba među politički podijeljenim plemenicima.

Ovi „Memoari“ su klasično autobiografsko djelo, ali i jedinstvena hronika prve polovine XX vijeka Bokova, Cetinja i Crne Gore. „Radi se o jednoj knjizi koja sadržajem ulazi u društvene i političke ožiljke crnogorskoga naroda u njegovim najtežim trenucima”, rekao je istoričar dr Boban Batrićević, recenzent „Memoara“ na promociji knjige na Cetinju, 11.2.2019.

Izdavač knjige je štamparija IVPE, Cetinje.

„Memoari“ su objavljeni krajem 2018. godine u čast 100. godišnjice Božićnog ustanka.